Müşteri Hizm. +90 212 652 50 95

AMBALAJ

Grafik tasarım, bir mesaji iletebilmek için metin ve görsellerin anlaşılabilir biçimde düzenlenmesine denir. Ambalaj çoğaltılan ve sürekliliği olan bir meteryaldır. Ambalaj üzerine uygulanan grafik tasarımlar, baskı tekniklerini kullanarak çoğaltılır. Ambalaj tasarımı hazırlayan kişi, grafik tasarımını hayal ederken, çizerken, uygularken baskı teniklerinin gerekliliklerini bilerek hareket etmelidir. Hazırlanan bir tek maket ne kadar muhteşem olursa olsun, eğer çoğaltılamıyorsa üretim açısından bir değeri yoktur.

Baskı Teknikleri
• Yüksek Baskı (Tipo Baskı-Flekso Baskı)
• Düz Baskı (Ofset Baskı -IML Baskı)
• Çukur Baskı (Tifdruk Baskı)
• Delikli Baskı (Serigrafi Baskı)
• Dijital Baskı


Flekso Baskı
Bobin baskı yapabilen, tramların yüksekte olduğu plastik klişeler ile çok renkli baskı yapabilen makinalardır. Genellikle spot renklerle hazırlanmış tire grafiklerde başarılı sonuçlar elde edilir. Tram değerleri diğer baskı tekniklerine göre iricedir. Günümüzde flekso teknolojisi hızla gelişmekte ve ambalaj sektörünün temellerinden biri olma özelliğini korumaktadır. Çok çeşitli makina özelikleri vardır. Makinalar klişelerini boy uzunluklarına göre farklılıklar gösterir. Makarna, tuz, bakliyat, dondurulmuş gıda gibi pek çok esnek gıda ambalaji, hijyenik pet, tuvelet kağıdı gibi pek çok temizlik ürünün ambalajları, ıslak mendil üst etiketleri ve pek çok etiket türü bu tekniği kullanır.

Ofset Baskı
Her türlü kağıt, karton mukavva kutu baskısı ofset baskı sisteminde yapılır. Metal ambalajlarda bu sistemi kullanır. Bu sistem standart kağıt ölçülerini kullanan ebat çalışan bir sistemdir. Esas olarak CMYK baskı sistemini kullanır. Fakat söz konusu ambalaj oluduğu için her zaman spot renk kullanmakta fayda vardır.

IML Baskı
Bir çeşit etiket baskısı diyebiliriz. Özel malzeme üzerine ofset sisteminde basılan etiketler enjeksiyon yardımı ile plastik kaplarla bütünleştirilir. Yoğurt, peynir, fındık ezmesi gibi pek çok gıda maddesi bu sistemi kullanır.

Tifdruk Baskı
Flekso baskı ile birbirine çok benzer. Bu sistem de bobin çalışır. Flekso da plastik olan kalıplar, bu sistemde çelik, üzerine bakır kaplı klişelere dönüşmüştür. Baskı tekniği ise fleksonun tam tersi çukurdur. Bu nedenden dolayı ince tramların olduğu kaliteli baskılar elde edilir. Bisküvi , çikolata, cips, kuru gıda, kuruyemiş, toz gıda gibi pek çok esnek ambalaj tifdruk baskı sistemini kullanır. Bebe havluları, ıslak cep mendileri gibi kozmetik ürünler içinde yüksek kalite oluşturduğu için tercih edilir.

Serigrafi Baskı
Cam, plastik, metal, ahşap gibi her türlü yüzeye yapılan baskılardır